Pages Navigation Menu

Sport in the City

INTERVIU|Ovidiu Vasu, omul care și-a dedicat 22 de ani din viață voleiului : „Satisfacția și bucuria mea este că am putut să pornesc de jos și să ajung sus ca antrenor de volei pe baza muncii mele”

Ovidiu-Vasu

La finele unui an în care Clubul Sportiv al Universității Cluj se află pe primul loc într-o ierarhie a cluburilor sportive universitare din țara noastră în urma rezultatelor obținute, anul acesta, la competițiile naționale și internaționale, directorul lui CS „U” Cluj, Ovidiu Vasu, vorbește, printre altele, despre activitatea și performanțele clubului  în 2015, așteptările și planurile sale viitoare, perioada în care ocupa funcția de antrenor al secției de volei a clubului, precum și despre posibilitatea de a mai reveni pe banca tehnică. Dincolo de postul de conducere pe care îl ocupă încă din 2007, Vasu a fost voleibalist, iar după ce și-a încheiat cariera de jucător a devenit antrenor de volei, înregistrând performanțe remarcabile din postura de tehnician al clujenilor.

Cum ați caracteriza anul 2015 dacă ar fi să îl priviți retrospectiv?

A fost un an mai bun decât anul precedent. Clubul Universitatea este primul club universitar din țară și este al doilea an consecutiv când suntem pe această poziție. Dacă ne uităm în urmă cu 7 ani când eram pe poziția a 14-a, iar acum suntem pe locul I, este clar că s-a făcut un salt evident. Dacă anul trecut aveam 270 de medalii, anul acesta depășim 300. Avem 304 medalii din care 104 medalii de aur, toate obținute în competiții oficiale naționale și internaționale. Sunt mulțumit, sub acest aspect , de rezultatele obținute de către club în anul 2015. Sigur, nu sunt mulțumit de situația jocurilor sportive, unde baschetul fete, handbalul fete, voleiul fete termină pe locul 9 în prima Ligă. Dar, avem rezultate bune la rugby, unde echipa de rugby feminin termină pe locul 2, echipa de rugby masculin termină pe locul 5, rezultate deosebit de bune. Însă, sperăm că și la jocuri se va îmbunătăți situația chiar din anul 2016. În acest campionat avem o echipă de baschet feminin foarte bună care ar putea să facă o surpriză mare și, bineînțeles, sperăm să creștem și la celelalte jocuri sportive. Deci, una peste alta, 2015 mai bun decât 2014.

În opinia dumneavoastră, care sunt sportivii ce s-au evidențiat în mod deosebit în cursul acestui an?

Nu cu mult timp în urmă a fost dat publicității un top 10 al celor mai buni sportivi ai Universității. Pe primul loc este Ștefania Dobre, campioană europeană și vicecampioană mondială, urmează Corina Căprioriu care este vicecampioană mondială și Sebastian Văsuț, vicecampion european la culturism. Iată 3 sportivi care au avut evoluții foarte bune. Dar, aș vrea să menționez că, la sporturi individuale, toate cele 12 secții au campioni naționali, iar în top 10 vom vedea că apare Radu Dărăban de la scrimă care a fost de 3 ori campion național, apare Raluca Ștef de la patinaj, la fel, multiplă campioană națională, apare Csaba Gal, rugbist de la echipa noastră care a fost prezent la Campionatul Mondial de rugby din Anglia. Așadar, sunt foarte mulți sportivi buni! De fapt, ca o statistică, 66 de sportivi de la clubul Universitatea sunt selecționați în loturile naționale, 3 dintre ei sunt deja calificați, în acest moment, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro: Corina Căprioriu, Monica Ungureanu și Robert Glință. Probabil că până în vară vor mai fi calificați încă 2 sportivi la Jocurile Olimpice.

Numiți 3 dintre lucrurile pe care ați dori să le îmbunătățiți la club.

Îmi doresc să reușim să atragem cât mai mulți oameni cu bani la clubul Universitatea deoarece fără o susținere financiară adecvată nu poți să faci performanță, iar pentru asta muncim de ani de zile. Au fost ani buni, au fost ani răi, mai ales când a fost și criza economică. Acum, aș putea zice că anul 2015 a fost un an foarte bun din perspectiva atragerii de fonduri de bani către club și sperăm că în 2016 vom reuși să atragem și mai mulți bani la club, bani care ajung la echipe, la sportivi și ajută la creșterea performanței. De asemenea, mi-aș mai dori să avem o apropiere cât se poate de mare cu autoritățile publice locale și județene. Noi reprezentăm, de fapt, orașul Cluj și județul Cluj în toate competițiile, este Universitatea Cluj, nu este Universitatea București, suntem aici, în Cluj, și atunci îmi doresc  foarte mult să fim cât mai aproape de Consiliul Local, de Consiliul Județean. Îmi doresc să fim foarte aproape și de universități, sigur, cu unele avem relații foarte apropiate, foarte strânse, dar, per ansamblu, îmi doresc să avem o relație cât se poate de apropiată și de benefică și cu universitățiile. Al treilea lucru pe care mi l-aș dori ar fi ca în 2016 să se schimbe câteva lucruri în plan legislativ, ar trebui să se umble la baremul de hrană pentru sportivi fiindcă 55 de lei, deja, nu mai este o sumă cu care să poți să mănânci 3 mese pe zi când ești într-o acțiune sportivă, ar trebui să se umble și la acea situație în care să poți să dai niște indemnizații mai mari la sportivi, adică să nu fi limitat la 600-700 de lei cât este indemnizația acum, ci să poți să dai la un sportiv măcar o indemnizație în valoare de 2000 de lei sau salariul mediu pe economie.

În momentul de față, care sunt sursele de finanțare ale clubului?

Noi avem mai multe surse de finanțare și toate se îmbină perfect și sunt echilibrate. Primim finanțare de la Ministerul Educației de care aparținem, avem subvenție de la Consiliul Local, de la Consiliul Județen și, bineînțeles, avem resurse proprii: sponsorizări. Toate reprezintă sume importante, nu sunt deloc de neglijat, dar, totuși, reprezintă numai jumătate din ceea ce ar avea nevoie clubul pentru o bună desfășurare a activității. Totul se rezumă la asigurarea resursei financiare. Avem fonduri, putem să avem echipe la Cluj foarte puternice, nu avem fonduri suntem acolo unde suntem. Aș vrea să vă spun un lucru interesant: vedeți că dispar echipe, dispar cluburi în țară, când nu mai au bani renunță la activitatea sportivă, însă la Universitatea Cluj nu s-a întâmplat lucrul acesta , chiar în situația în care nu avem bani, noi ne-am străduit să avem în continuare echipe, să menținem tradiția voleiului, handbalului, baschetului, să existe echipe mai departe, chiar și fără o resursă financiară solidă.

Care sunt așteptările dumneavoastră pentru anul care stă să înceapă?

Eu sper ca în 2016 să avem rezultate și mai bune, să avem mai mulți clujeni la Jocurile Olimpice și de ce nu o medalie?!  În urmă cu 4 ani, am avut o medalie de argint la Jocurile Olimpice prin Corina Căprioriu și sper să aducem și în 2016 o medalie orașului Cluj și județului Cluj.

Pentru anul viitor, mizați pe vreuna dintre secțiile clubului că ar putea da sportivi care să obțină performanțe notabile?

La individual, sunt foarte mulți sportivi care vor obține rezultate bune. Așa cum am spus mai devreme, la toate secțiile avem campioni naționali, avem peste 100 de campioni naționali în cadrul clubului. Sigur, mizez în continuare pe sportivele de la secția de judo, dar, iată că avem și o secție mai nouă, dar deja cu rezultate foarte bune: 18 medalii de aur în 2015. Este vorba despre secția de natație unde se vor obține rezultate foarte bune. La acestea se adaugă patinajul, halterele, luptele, boxul. Sunt secții care produc sportivi foarte buni, campioni naționali, produc medalii și iată că propulsează clubul în topul cluburilor din țară.

Făcând un exercițiu de imaginație, presupunem că, în viitorul apropiat, ați primi o ofertă tentantă de a antrena, din nou, o echipă de volei. În ce măsură ați fi dispus să renunțați la munca de birou pentru a redeveni antrenor?

Aș fi putut să fiu antrenor oricând. De când sunt director mi s-a ivit ocazia să fiu și antrenor, dar pe de-o parte activitatea la clubul Universitatea îmi absoarbe toată energia, toate puterile, astfel încât nu mai pot să mă gândesc și la o altă activitate, iar pe de altă parte, eu cred că 22 de ani de antrenorat au fost suficienți, au fost niște ani în care am muncit foarte mult și nu cred că mi-aș mai dori să reiau această activitate. Nu acum, poate mai încolo, după ce îmi revin pe deplin m-aș mai putea gândi, însă, deocamdată, activitatea aici, la club, este atât de intensă și de interesantă încât mă absoarbe cu totul.

Care a fost cea mai mare satisfacție pe care ați avut-o în cariera de antrenor?

Am avut o experiență, aș zice eu, unică! Am crescut o echipă de la copii, de la 11-12 ani, am parcurs toate etapele: juniori III, juniori II, juniori I, Divizia B și, pe urmă, cu echipa asta am promovat în Divizia A. Noi, în 2000, jucam în Divizia A cu o echipă formată la Cluj de mine, la Clubul Sportiv Școlar “Viitorul”, iar primii 6 jucători erau clujeni, elevi crescuți, formați de mine. Asta a fost satisfacția cea mai mare că am putut să duc niște copii de jos până sus, să joace în Divizia A. Bineînțeles că a fost o selecție așa cum nu se mai face acum, eu umblam ani de zile prin școli să fac selecția, să găsesc copii cei mai dotați pentru jocul de volei și datorită acestei selecții și muncii de pregătire intense am reușit să avem aceste rezultate. Satisfacția și bucuria mea este că am putut să pornesc de jos și să ajung sus ca antrenor de volei pe baza muncii mele.

Cum vedeți situația echipelor de volei ale Universității în clipa de față?

La băieți, există un reviriment  odată cu venirea antrenorului Dragan Svetozarevic, probabil că echipa va termina în primele 8. La fete, este un pic mai dificil, lipsind resursele financiare este mult mai greu să clădești o echipă. Într-adevăr, avem un nucleu de fete inimoase, care se luptă, mor pe teren ca să facă ceva, dar ar mai trebui acolo încă 1-2 fete ca să întărească echipa pentru a nu avea probleme în campionat.

Un mesaj pentru toți suporterii Universității Cluj, acum, în prag de 2016:

Le urez la multi ani, multă sănătate, multe bucurii și să vină la sala de sport să încurajeze echipele pe care le iubesc și să încerce să vadă lucrurile cât se poate de pozitiv. Vrem să facem mai mult , încercăm, toată lumea trebuie să contribuie la acest efort comun.

Maria Petruţa

Comentarii

comentarii