RIO 2016: Echipa Refugiaților, sufletul Olimpiadei

team_refugeesDe la începutul Jocurilor Olimpice Moderne, în 1896, la Olimpiadele de Vară sau de Iarnă au concurat delegaţii care au reprezentat peste 200 de naţiuni. La Rio 2016 concurează peste 11 mii de atleţi. Printre ei, în premieră şi 10 sportivi….care nu mai au ţară, reuniţi sub steagul olimpic.Echipa Refugiaţilor şi apatrizilor are în componenţă sportivi din Siria, Sudanul de Sud, Etiopia şi Republica Democrată Congo, toţi uniţi de aceeaşi dramă. Despre Team Refugees, Echipa Refugiaţilor, se spune deja că reprezintă spiritul acestei ediţii a Jocurilor Olimpice, transmite RFI România.

 Fiecare sportiv care va concura sub drapelul olimpic are o poveste dură de viaţă. Prezenţa lor la Rio de Janeiro demonstrează însă că niciun vis nu este imposibil de atins, chiar şi atunci când nu mai ai casă, ţară, preteni aproape sau când familia ta e la mii de kilometri depărare sau ţi-a fost luată pe nedrept în atrocităţile războiului. În egală măsură, cei zece transmit prin simpla prezenţă în Brazilia, un mesaj către omenire, asupra căruia a insistat şi preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach:

„Neavând nicio echipă naţională de care să aparţină, un steag în spatele căruia să defileze, un imn care să fie cântat pentru ei, aceşti sportivi refugiaţi vor fi bineveniţi sub culorile drapelului olimpic şi li se va intona imnul olimpic. La Rio vor împărţi, simbolic, casa cu cei peste 11 mii de sportivi din 206 ţări participante. Este un simbol al speranţei pentru refugiaţii din întrega lume şi un îndemn să privim mai atent la drama prin care trec aceşti oameni.”

Rami Anis şi Yusra Mardini sunt originari din Siria şi vor participa la problele de nataţie.

Sunt entuziasmat pentru că îl voi vedea pe marele înotător Michael Phelps. Sunt şi foarte mândru, spune Rami Anis. El trăieşte acum în Belgia, după ce a reuşit să fugă din calea războiului civil care chinuie Siria de ani de zile.

O poveste cruntă de viaţă are şi Yusra. Ea a devenit deja unul din simbolurile acestei Olimpiade şi dovada că destinele se pot schimba, chiar dacă, pentru un refugiat, de multe ori pare că nu mai există speranţă.

Când sunt în bazin uit de război şi de toate problemele, spune, la BBC, înotătoarea siriană. Ca mulţi alţi refugiaţi din Orientul Mijlociu, Yusra Mardini a riscat totul pentru a ajunge în Europa. Barca pe care se aflau Yusra, sora ei şi alte zeci de persoane era supraîncărcată şi a cedat:

“Viaţa mi-a trecut prin faţa ochilor. Apa era rece. Mi-am spus că ar fi mare păcat să mor înecată, deşi sunt o înotătoare”.

Yusra a salvat vieţi şi apoi a îndurat calvarul aşa numitei rute balcanice, tranzitând Macedonia, Serbia, Ungaria şi Austria pentru a ajunge, într-un final, într-un centru de refugiaţi din Berlin. De aici lucrurile s-au legat. Un translator egiptean a ajutat-o să-şi găsească un club şi acum ţinteşte sus.

Yiech Pur Biel, James Nyang, Angelina Nada Lohalith, Rose Nathike Lokonyen şi Paulo Amotun Lokoro sunt atleţi originari din Sudanul de Sud. Toţi au ajus la Rio din tabăra Dadaab, din nord-estul Kenyei, cea mai mare din lume. Tabăra este atacată periodic de gruparea teroristă Al-Shabaab şi afectată de diferite epidemii, de la dizenterie la holeră.

Citiți mai mult AICI

Comentarii

comentarii

Related articles

Comments

Share article

Latest articles

Baschetbaliști ai U-BT, convocați la loturile naționale

Mai mulți componenți ai echipei de baschet masculin U-BT Cluj vor participa la acțiunile echipelor naționale din luna noiembrie. Astfel, la prima reprezentativă a...

Ciprian Deac: Nu joc nimic!

Mijlocașul Ciprian Deac a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști de pe teren în meciul dintre ȚSKA Sofia și CFR Cluj, încheiat cu...

ClujToday: CFR Cluj a învins-o pe ȚSKA Sofia cu 2-0

Campioana României, CFR Cluj, a învins-o, în deplasare, cu scorul de 2-0, pe ȚSKA Sofia. Cele două goluri ale clujenilor au fost înscrise de...

O brigadă din Turcia va arbitra meciul ȚSKA Sofia – CFR Cluj

Partida dintre ȚSKA Sofia și CFR Cluj, din grupele Ligii Europa, va fi arbitrată de o brigadă din Turcia. Halil Umut Meler (34 de ani)...

FC Universitatea Cluj, calificată în 16-imile Cupei României

FC Universitatea Cluj s-a calificat în 16-imile Cupei României la fotbal masculin. Echipa clujeană trebuia să joace împotriva echipei Viitorul Șelimbăr. Partida, care fusese programată...

Newsletter

Subscribe to stay updated.

Comentarii

comentarii