Pages Navigation Menu

Sport in the City

OPINIE. Ce trebuie să învățăm din lecția Universității Cluj

FC Universitatea Cluj a promovat oficial în Liga a III-a după victoria de sâmbătă, cu 6-0, de pe terenul celor de la Lăpușul Târgu-Lăpuș. Diferența totală din dublul baraj de promovare, de 14-0, este exact diferența dintre o abordare profesionistă și una de amatori.

După anul de purgatoriu în Liga a IV-a, conducerea, antrenorii, jucătorii și suporterii au de învățat mai multe lecții. Prima este aceea că simbolul Universității Cluj nu mai trebuie să fie niciodată de vânzare. Niciodată nu mai trebuie folosit pentru a cumpăra influență, simpatie sau voturi. Niciodată nu mai trebuie dat pe mâna unor indivizi dubioși precum Florian Walter Bușcă. Acum, Universitatea Cluj aparține celor care au fost alături de echipă în Liga a IV-a. În primul rând suporterilor ei, care au investit mai mult decât bani în renașterea echipei; au investit suflet și speranțe, iar sufletul și speranțele oamenilor nu ai cum să te joci. Să nu uităm nici de sacrificiile făcute de jucătorii Universității care au lăsat totul și au mers în Liga a IV-a ca să ajute la renașterea unui vis.

A doua lecție este cea legată de profesionism. Atunci când există așa ceva, rezultatele se văd. Fără profesioniști adevărați, parcursul Universității ar fi fost cu totul altul.

A treia lecție este legată de suporteri. În urmă cu un an scriam că este de datoria lor să scape de nemernicii care promovează ideologia de extremă dreapta. Nu trebuie să mai amintesc nimănui ploaia de înjurături care a urmat. Însă consider că timpul mi-a dat dreptate. Alături de Universitatea Cluj au rămas doar cei care iubesc cu adevărat această echipă, nu cei care se foloseau de fotbal ca să își rezolve frustrările de mici hitleri. Cu ajutorul acestor suporteri adevărați, Universitatea Cluj a renăscut mai curată, mai frumoasă și respectabilă decât vechea echipă a unui proprietar de firmă de salubritate. S-a întâmplat exact ca în legenda pasării Phoenix: din jarul falimentului, Universitatea a renăscut curățită de tot răul. Și cu șanse ca în 1919, Universitatea Cluj să ajungă acolo unde îi e locul, în Liga I.

Și poate că în 2019, atunci când vom sărbători centenarul Universității, cei care vor conduce destinele clubului nu vor uita să îi invite pe cei care sunt urmașii care au întemeiat această legendă a fotbalului din Transilvania. Andrei Iuliu Hațiegan onorează moștenirea spirituală a lui Iuliu Hațieganu, ilustra sa rudă. Însă, personal, aș vrea să o văd la sărbătoarea promovării și pe strănepoata celui care a semnat decretul de refondare a Universității din Cluj și, implicit, a echipei de fotbal, Regele Ferdinand I al României. Cine este strănepoata marelui Rege? Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a României. Pe ea m-aș bucura să o văd la sărbătoarea promovării. Ar fi un semn că noi, clujenii, nu ne-am uitat Istoria.

 

Claudiu Pădurean

Comentarii

comentarii