Pages Navigation Menu

Sport in the City

OPINIE. Poate reveni CFR Cluj la masa bogaților din Europa?

CFR Cluj domină, fără discuție, piața internă a transferurilor. Echipa clujeană a demonstrat că, atunci când își dorește un jucător cu adevărat, sunt șanse mari ca acesta să ajungă în Gruia. Și aceasta pentru că CFR Cluj are trei atu-uri care definesc un brand puternic: are bani, are dorința de a face performanță și a introdus un management corporatist departe de extravaganțele balcanice ale unui Gigi Becali sau de paternalismul lui Gheorghe Hagi.

Telenovela transferului lui Alexandru Ioniță arată cât de puternică este forța de atracție a CFR Cluj. Sunt rare cazurile în care jucătorii își manifestă deschis dorința de a pleca de la clubului din Gruia, cum a fost cazul lui Dorin Nistor.

Obiectivul este clar pentru toată lumea la CFR Cluj: în 2018, orice va fi mai puțin decât titlul de campioană va reprezenta un eșec. De asemenea, una dintre ambițiile CFR Cluj este să ajungă din nou la masa bogaților, în Liga Campionilor.

Are forța necesară CFR Cluj? Dacă ne uităm la valoarea transferului lui Alexandru Ioniță, de un milion de euro, am spune că mai degrabă nu. Ca să contezi în Liga Campionilor trebuie să începi să transferi jucători care valorează de la șapte milioane de euro în sus.

Însă fotbalul nu este contabilitate. Uneori, talentul, ambiția și solidaritatea din interiorul unui grup pot răsturna toate calculele hârtiei. Cine ar fi pariat că CFR Cluj va fi egalul lui AS Roma sau al lui Chelsea Londra în urmă cu câțiva ani?

De aceea, pentru a conta cu adevărat în grupele Ligii Campionilor, CFR Cluj trebuie să își convingă fiecare jucător să se autodepășească. Dan Petrescu știe să facă acest lucru, așa cum a dovedit-o la Unirea Urziceni. Indiscutabil, la CFR Cluj are premise mai bune decât la Unirea Urziceni.

Iar succesul său poate contribui și la renașterea echipei naționale. Dacă Dan Petrescu va reuși să conducă o echipă performantă în grupele Ligii Campionilor, capabili să joace dezinvolt împotriva unor echipe precum Real Madrid sau Bayern Munchen, mentalitatea jucătorilor poate suferi o mutație importantă. Desigur, în teren se vor afla doar 4-5 jucători români. Însă tocmai aceștia, împreună cu o mână de oameni de la FCSB și câțiva jucători de la Viitorul, plus câte ceva dela Craiova, de la Dinamo sau din altă parte, împreună cu puținii jucători români care performează în campionatele decente ale Europei pot reprezenta acel grup de 30 de oameni care să ofere soluții pentru echipa națională, astfel încât peste patru ani România să fie în teren la viitoarea Cupă Mondială.

 

Claudiu Pădurean

Comentarii

comentarii