Pages Navigation Menu

Sport in the City

Interesul pentru oină renaște în Transilvania

Interesul pentru oină renaște în Transilvania. În județul Cluj, numărul tinerilor care practică acest sport tradițional este în creștere. Acest interes a dus și la câteva premiere naționale: în Cluj-Napoca a fost creat primul club universitar de oină, iar în comuna clujeană Chiuiești a fost înființat primul stadion de oină dotat cu nocturnă.

Interesul pentru vechile tradiții românești a dus la renașterea unui sport pastoral, care era odinioară foarte îndrăgit în toate teritoriile locuite de români: oina. Una dintre zonele în care acest sport și-a păstrat în permanență adepții este nordul județului Cluj. În comuna Chiuiești se află una dintre cele mai bune echipe, care, de câțiva ani, are un stadion propriu, dedicat exclusiv oinei, care dispune inclusiv de o instalație de nocturnă, spune primarul Gavril Mihuț.

De asemenea, acest sport stârnește interes și printre tinerii de la oraș. În Cluj-Napoca a luat naștere primul club universitar de oină, Politehnica Cluj, care a apărut din pasiune, după cum spune președintele său, Radu Munteanu.

Oina începe să atragă tot mai mulți spectatori la Cluj. Acest lucru a putut fi observat și în urmă cu câteva luni, când Clujul a găzduit Campionatul Național de Oină, spune președintele federației române de specialitate, Nicolae Dobre.

Oina este promovată la Cluj-Napoca și în contextul în care capitala Transilvaniei poartă în acest an titlul de Oraș European al Sporturilor. Este prima comunitate din România care a primit acest titlu.

Comentarii

comentarii