Pages Navigation Menu

Sport in the City

OPINIE. Marea șansă pentru CFR Cluj

Cu atât de puțin timp înainte de finalul Ligii I, CFR Cluj are o șansă istorică. Înfrângerea FCSB în fața Poli Iași a oferit șansa echipei clujene de a da bătălia pentru titlul de campioană de pe primul loc.

CFR Cluj are posibilitatea de a reveni la masa bogaților, în Liga Campionilor. Exact acum un an scriam că echipa clujeană are resursele necesare pentru a realiza această revenire spectaculoasă. Mă bucur că timpul mi-a dat dreptate.

CFR Cluj a entuziasmat în sezonul regulat, însă a cam dezamăgit în play-off. Echipa a jucat de multe ori cu timiditate și cu dorința de a apăra un avantaj fragil. Această tactică a însemnat multe puncte pierdute. Există posibilitatea ca, în contextul creșterii presiunii din ultimele etape, timiditatea CFR-ului să se accentueze și mai tare. Dan Petrescu a fost un fundaș de talie mondială, iar formarea sa ca fotbalist îi influențează și activitatea de antrenor. CFR Cluj știe să se apere foarte bine, însă are nevoie și de un atac curajos. Actuala strategie a CFR Cluj seamănă perfect cu cea a Naționalei de la Cupa Mondială din 1994: apărarea bună, contraatacuri tăioase, disciplină și o bună pregătire fizică. Însă echipa națională avea un mijlocaș de geniu, Gheorghe Hagi, capabil să facă diferența. CFR Cluj nu are un asemenea conducător de joc, de aceea Dan Petrescu este forțat să inoveze, să găsească soluții alternative și să adapteze strategia la care a recurs.

Poate că antrenorul și jucătorii CFR ar trebui să înțeleagă faptul că, în aceste etape, miza nu este să își conserve poziția. Este timpul să își regăsească curajul și jocul splendid din primele etape, pentru că un singur pas greșit ar fi fatal în lupta pentru titlul de campioană.

Cred cu tărie că, dacă CFR Cluj va ajunge în Liga Campionilor, Dan Petrescu va rămâne la Cluj. Va primi noi resurse financiare și va putea să își completeze lotul de jucători cu piese capabile să întoarcă soarta unei partide și să producă, astfel, surprize plăcute în Europa. Pentru CFR Cluj poate urma o perioadă foarte bună, cu condiția ca acum echipa clujeană să își regăsească curajul și hotărârea. Dacă CFR Cluj va pierde titlul național, echipa va resimți un șoc profund. În aceste condiții, este posibilă plecarea lui Dan Petrescu și reinventarea echipei prin aducerea unui antrenor din străinătate capabil să schimbe stilul de joc și viziunea echipei. Însă acest lucru ar putea însemna alți doi ani pierduți până la revenirea CFR Cluj în poziția de echipă capabilă să îi înfrunte pe giganții Europei.

 

Claudiu Pădurean

Comentarii

comentarii