Pages Navigation Menu

Sport in the City

OPINIE. Un viitor pentru FC Universitatea Cluj

În urmă cu exact doi ani, scriam un editorial care stârnea furia unora dintre suporterii radicali ai FC Universitatea Cluj. Ceea ce i-a înfuriat poate fi rezumat astfel: Universitatea Cluj să se bazeze mai mult pe cei care fac, nu pe cei care vorbesc. Și să se disocieze de extremiștii care au făcut în trecut atât de mult rău echipei: cei care, indiferent de context, de speranțe și de situație merg la stadion doar ca să înjure, nu să îi susțină pe jucătorii care luptă pe teren. Din fericire, pot să spun acum că am avut dreptate, iar FC Universitatea Cluj poate fi considerată drept un model de succes pentru fotbalul românesc. Alături de echipă au rămas, e clar, doar cei care o iubesc și o respectă cu adevărat. Cred că sunt șanse foarte mari care Universitatea Cluj să revină peste un an în Liga I. Însă obiectivul nu trebuie să fie doar revenirea în primul eșalon fotbalistic românesc, ci ajungerea în cupele europene.

Acum, Universitatea Cluj este promovată în Liga a II-a. Și pot să spun că nu va porni la drum cu statutul de outsider, ci ca o mare echipă. Niciuna dintre echipele care vor evolua în Liga a II-a sezonul viitor nu își va permite să privească de sus Universitatea Cluj, pentru că echipa studențească a ajuns la o maturitate remarcabilă. Relațiile de joc sunt bine închegate, iar jucătorii cu experiență precum Florescu relaționează foarte bine cu ”lupii tineri” precum Hațiegan.

Dacă actuala conducere a echipei va reuși să transfere încă vreo patru jucători de valoare și dacă va ști să mențină o atmosferă calmă la club, Universitatea Cluj va serba centenarul înființării în Liga I. Mai mult, maniera curată, onestă și curajoasă în care a renăscut echipa transformă Universitatea Cluj într-un model și pentru alte mari echipe care au trecut prin crize profunde. Aici este lecția importantă pe care acum echipa clujeană o poate preda oricui: legendele nu pier, iar munca susținută, seriozitatea și respectul sunt valorile pe care poate fi fondată refondarea unei mari echipe.

Rămâne de văzut dacă lecția de curaj asumată de Universitatea Cluj va fi înțeleasă și de alții, mai ales de Steaua București și de Rapid București, echipe care încearcă, la rândul lor, să renască în fotbalul românesc.

 

Claudiu Pădurean

Comentarii

comentarii