Pages Navigation Menu

Sport in the City

CrossFit, antrenamentul mușchilor și a minții. Află unde poți face CrossFit la Cluj

Arina și Karim Maamoun

Doi tineri, soț și soție, ea româncă, el roman-egiptean, fac la Cluj antrenamente de crossfit. Ce anume este această disciplină? Exact asta: o disciplină a mușchilor și a minții.

Crossfit-ul consta in exercitii fizice menite sa creasca rezistenta, forta si viteza, dar are și alte beneficii: antrenarea voinței, astfel încât să nu renununți cu usurinta atunci când intampini dificultati, depășirea limitelor, fie ele fizice sau mentale, si o atitudine pozitiva in fata oricarei provocari. De altfel, pe pereții sălii CrossFit Arka de pe str. Tudor Vladimirescu (în cadrul institutului MINESA) stau scrise aceste mesaje: ”Niciodată nu te plânge, niciodată nu inventa scuze, niciodată nu renunța!”.

”Acest sport poate fi practicat la orice vârstă. Diferă doar intensitatea și frecvența. Poți face crossfit ca sport în sine sau, în cazul sportivilor de perfomanță, ca imbunatatire a condiției fizice, parte din pregatirea pentru sportul pe care il practica”, precizează Arina Maamoun, antrenoarea de crossfit de la CrossFit Arka.

Poveste de viață

Karim e din Egipt, dar e pe jumătate român. Mama sa a plecat din Romania pe vremea lui Ceaușescu. Acum 14 ani a cunoscut-o pe Arina la unul din turneele de tenis la care el participa in Cluj și au descoperit că au o pasiune comună: sportul. In 2011, Arina si Karim au descoperit CrossFit-ul in Egipt, si l-au introdus in cadrul Academiei de tenis pe care o aveau acolo. De altfel, Karim este jucător profesionist de tenis. În vara lui 2015 cei doi s-au mutat în România și au adus ideea de crossfit cu ei. L-au practicat in săli de sport, parcuri, ba chiar și pe munte, pana cand prima lor sala de crossfit a fost gata. E o disciplină relativ nouă în România, astfel că la Cluj-Napoca există, în acest moment, doar trei săli de crossfit, inclusiv cea deținută de Arina și Karim.

Arina vorbește cu pasiune despre ceea ce face. Spune oricui o întreabă că acest sport iti schimba perspectiva asupra vietii si o imbunatateste din toate punctele de vedere.

Partea frumoasă este comunitatea in care intri, si faptul  ca totul se întâmplă în ritmul fiecărui practicant în parte. Merge la orice vârstă. Nevoile de miscare ale bunicii și ale unui sportiv sunt aceleași, difera doar intensitatea și frecvența cu care te antrenezi”, explică Arina.

Da, lupți cu cronometrul, cu timpul în care execuți exercițiile, dar, de fapt, ești în competiție cu tine însuți: să scoți timpi mai buni data viitoare.

Cele două ramuri ale crossfit-ului

Crossfit ca sport de competiție și crossfit ca program de fitness. Fiecare alege ce i se potrivește mai bine.

În fiecare an, în luna martie, are loc, la nivel mondial, competiția Crossfit Open, la care participă peste 300.000 de sportivi, fiecare acolo unde se află. ”Sunt cinci săptămâni în care competitorii adună scorurile de la exercițiile pe care le execută în prezența unor arbitri. Scorurile se notează apoi online. Este un sport cu o atmosferă fantastică, o comunitate strânsă, în care faci sport fără presiune. E un sport intens, dar totul se întâmplă în ritmul tău. Cel care termină exercițiile ultimul este de obicei cel mai aclamat și susținut de ceilalți”, explică antrenoarea.

Sedintele se desfasoara in grup, antrenamentul este relativ acelasi pentru fiecare practicant, insa difera intensitatea cu care il executi, în funcție de cât de antrenat ești. La crossfit nu te plictisești, pentru ca antrenamentele sunt diferite in fiecare zi, fiind concepute pentru a dezvolta fiecare abilitate fizica, nefavorizand forta in detrimentul flexibilitatii, sau anduranta in detrimentul coordinarii si a agilitatii, de exemplu. Sunt exerciții combinate stiintific din sporturi precum gimnastică, haltere, si sporturi de anduranta.

”Ca adult reînveți mișcări naturale, pe care poate nu le-ai mai exersat demult, iar asta a dus la o mobilitate mai scăzută. Crossfit-ul ne ajută să fim funcționali ca ființe umane”, mai spune antrenoarea de crossfit.

La Arka, chiar si copiii practică crossfit. Bootcamp-ul pentru copii se desfasoara pe perioada verii si este un program de crossfit gandit special pentru varste intre 5 si 12 ani. Copiii isi dezvolta astfel rezistenta, coordonarea si forta intr-un antrenament conceput pentru a face mișcarea mai atractivă. ”Vrem să le inducem entuziasm pentru fitness si mișcare. Sunt miscari funcționale și, pentru ca ne vin natural, uneori copii le executa mai corect decât adulții”, mai spune Arina.

Practic, crossfit-ul dezvoltă rezistența musculara, anduranta, viteza, forța, coordonarea, agilitatea și flexibilitatea. Ce poți cere mai mult de la un sport?

Comentarii

comentarii