Pages Navigation Menu

Sport in the City

Pilotul Bogdan Marișca: În România există benzină la pompă care e mai bună decât benzina medie de curse!

Epoca motoarelor Diesel se apropie de sfârşit, iar pentru perioada imediat următoare benzina poate fi considerată drept carburantul cel mai potrivit. Însă nu orice benzină, ci cea aditivată, care poluează mai puţin şi care are performanţe mai bune decât cea obișnuită, neaditivată. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca în parteneriat cu piloţii de la Napoca Rally Academy. Rezultatele studiului au fost prezentate de pilotul Bogdan Marişca, potrivit ClujToday.ro.

 

Cercetătorii clujeni au folosit cel mai performant simulator de motor din această parte a Europei pentru a testa diferite tipuri de carburant fosil. Concluzia a fost că benzina este mai eficientă decât motorina. Cercetătorii clujeni au corelat şi date furnizate de producătorii de automobile şi au ajuns la concluzia că, ”în anul 2030, automobilele cu motoare Diesel vor reprezenta doar 5 la sută din totalul celor aflate în circulaţie”, spune pilotul de raliuri Bogdan Marişca.

După ce au ajuns la concluzia că benzina este mai bună decât motorina, au testat diferite tipuri de benzină. Ei au folosit automobile fabricate în acelaşi an, cu motorizare identică, ce au fost conduse 20.000 de kilometri de piloţii Napoca Rally Academy. Aceste teste, corelate cu teste de laborator, au dus la concluzia că rafinăriile româneşti – este vorba în special de rafinăria Petrom – produc o benzină mai bună decât multe sortimente de pe piaţa mondială. Mostre din această benzină au fost trimise la Viena, la laboratoarele centrale ale OMV, unde cercetătorii din domeniul chimiei au ajuns la concluzia că în România există benzină vândută la pompe care este mai bună decât benzina medie de curse. Şi aceasta în condiţiile în care benzina de curse costă peste 4 euro litrul, mai spune pilotul Bogdan Marişca. În urma testelor, Bogdan Marişca recomandă benzina de tip MaxxMotion.

 

Ce alte tendințe se vor manifesta în domeniul auto puteți citi AICI

Comentarii

comentarii