OPINIE Lecția Centenarului Universității Cluj

Ratarea calificării în Liga I a provocat o dezamăgire cruntă printre cei care sperau ca Universitatea Cluj să serbeze 100 de ani de la înființare în primul eșalon fotbalistic. A apărut un val de contestări la adresa actualei conduceri tehnice și administrative, iar mulți fani început deja să ceară demisii.

Însă aceste convulsii nu sunt decât frisoanele provocate de febra rezultatelor. Poate că una dintre lecțiile sărbătorii ratate este tocmai faptul că o construcție solidă trebuie realizată cu calm.

O echipă bine închegată poate să reziste presiunilor, însă una în formare riscă să clacheze. Acest lucru s-a întâmplat și la Universitatea Cluj. Echipa a fost oricum, dar numai închegată nu. Faptul că ea este încă în formare a fost arătat de rezultatele ezitante și de faptul că Universitatea Cluj a pierdut, uneori, puncte valoroase în fața unor adversari mai bine mobilizați.

Diferența în dubla cu FC Hermannstadt a fost dată tocmai de faptul că Universitatea Cluj nu a găsit resursele necesare pentru a se aduna și pentru a da o replică bună după K.O. -ul suferit în meciul de acasă. Dacă echipa ar fi fost pe deplin maturizată, poate ar fi reușit să marcheze măcar un gol în partida de pe Cluj Arena, iar acel gol ar fi făcut mai apoi diferența.

Însă niciodată istoria nu se scrie cu ”dacă”. Ceea ce a fost știm cu toții, iar dacă dorim ca viitorul să arate altfel trebuie să înțelegem cu toții că echipa a ajuns într-un moment periculos: dezamăgirea provocată de ratarea obiectivului poate provoca schimbări haotice, care să țină Universitatea Cluj pentru mulți ani în Liga a II-a.

Dacă ne uităm în trecutul Universității Cluj, putem vedea că soluția este stabilitatea. Până la debutul noului sezon au mai rămas șapte săptămâni. Din acestea, o parte va fi reprezentată de vacanța de care au nevoie jucătorii pentru a-și reveni din punct de vedere fizic și mental. Mă îndoiesc că un nou antrenor va avea timpul necesar pentru a forma o echipă nouă, mai bună decât cea actuală, în timpul care a rămas.

Poate că ar trebui ca Bogdan Lobonț să primească încă o șansă.

Comentarii

comentarii