Pages Navigation Menu

Sport in the City

Sajgo Bacsi, schiorul campion la 77 de ani

saijoPe Martin Sajgo îl cunosc aproape toţi clujenii care schiază pentru că el este cel la care apelează mai toată lumea să le regleze schiurile înainte de o tură pe zăpadă. Însă doar cei apropiaţi ştiu că Sajgo Bacsi este un împătimit al acestui sport, pe care îl practică, în continuare, cu mare plăcere. Atât de împătimit încât din momentul în care a învăţat să schieze, la 36 de ani, nu a mai renunţat niciodată la acest sport, nici măcar acum, când se apropie vertiginos de a opta decadă de viaţă. “Pentru mine este mai mult decât un hobby. E un sport foarte sănătos, stimulează circulaţia, tot organismul se schimbă, se simte mai bine. Mă simt cu 15 ani mai tânăr după o tură de schi”, povesteşte schiorul clujean. Chiar şi acum, la 77 de ani nu renunţă la a mai face coborâri în forţă. Are un grup de prieteni cu care străbate pârtiile din Franţa, Italia sau Austria, dar şi pe cele din România, din Predeal, Băişoara, Arieşeni, Mădăraşi, Borşa, Cavnic sau Şuior. Schiază peste 50 de kilometri pe zi, dar nu mai mult de cinci ore într-o zi. Anul trecut a intrat în Top 10 schiori seniori realizat în cinci staţiuni din Franţa. “Eram cu 10 ani mai în vârstă decât ceilalţi”, îşi aminteşte schiorul.

martin sajgoMartin Sajgo spune că a învăţat singur să schieze: a stat şi i-a observat pe ceilalţi cum schiau. Acum şi-a făcut o tehnică proprie cu ajutorul căreia poate coborî orice pârtie, chiar şi la vârsta lui. De altfel, nu ezită să încerce nici cele mai grele pârtii. “Metodele mele de a schi sunt adaptate vârstei şi conformaţiei fiecăruia. Aş vrea să pun pe Internet aceste poziţii de schi, care nu obosesc picioarele”, mai spune Sajgo Bacsi. Clujeanul nu a fost niciodată instructor oficial, dar învaţă cu plăcere pe oricine doreşte, pentru că îi place să predea şi celorlalţi ceea ce ştie.

Autodidactul Sajgo Bacsi se descrie pe sine ca fiind un om al detaliilor, o persoană minuţioasă, căruia îi place să facă cele mai complicate lucruri. Este bine informat, citeşte mult, scrie versuri şi articole în ziarul local Szabadsag. Şi-a construit singur casa, iar acum s-a pus pe învăţat limba engleză.

 

Bianca Pădurean

Comentarii

comentarii