OPINIE O rușine mondială

Cupa Mondială organizată în Qatar reprezintă o rușine. Este o încercare de a cosmetiza, prin mită, fața unui regim autoritar, care folosește muncitorii străini drept consumabile. Potrivit presei internaționale, aproximativ 6.500 de oameni au murit din cauza condițiile inacceptabile de muncă pe șantierele stadioanelor pe care azi strălucește așa-zisa elită a fotbalului mondial.

Sunt multe semne de întrebare legate de această cupă mondială. Primul este legat de șpăgile uriașe plătite de micul emirat pentru a organiza acest eveniment. Cum să mai vorbești despre fair-play atunci când deciziile sunt luate de șefii fotbalului mondial pe baza mitei?

Al doilea semn de întrebare este legat de respectarea drepturilor omului și, mai ales, a dreptului la viață. Atunci când, pentru a construi stadioane, mor mai mulți oameni decât într-o Revoluție, cum mai putem vorbi de spiritul olimpic, născut în Grecia antică?

Al treilea semn de întrebare este legat de valori. Ce fel de valori transmitem copiilor atunci când acceptăm că banii dictează totul? În acest caz, în loc să organizăm o competiție fotbalistică, nu mai bine organizăm o licitație pentru Cupa Mondială?

Și există aceeași problemă și în competițiile de business fotbalistic organizate de UEFA. Nu mai sunt competiții fotbalistice, ci o confruntare a banilor. Este vorba de milioanele din conturi, nu despre fotbal.

Ce fel de Ligă a Campionilor este cea în care campioanele unor țări mai sărace au un traseu infernal în preliminarii, în timp ce echipele de pe locul 4 din campionatele mai bogate se califică mult mai ușor? Ce fel de campioni sunt cei de pe locul 4?

Rapacitatea șefilor fotbalului este demonstrată de faptul că diferențele dintre campionatele bogate și cele sărace s-au adâncit, de când Cupa Campionilor Europeni a devenit Liga Campionilor. Competiția trebuie reformată din temelii, iar campionii să înfrunte campioni. Desigur, în primii ani, bogații îi vor zdrobi pe săraci, însă vor fi echipe meritorii din estul Europei care vor avea o șansă în plus la un parcurs onorabil.

Pentru cei care nu sunt campioni, există celelalte competiții: Cupa UEFA și Cupa Conferinței. Acolo, locul 2 din Moldova poate juca cu locul 3 din România și cu locul 5 din Franța.

Dacă nu vom reda șansa fotbalului să fie sport, nu business, mai bine redenumit ligile europene în Liga Miliardarilor, Liga Milionarilor și Liga Săracilor. Ar fi mai corect așa.

Comentarii

comentarii

Related articles

Comments

Share article

Latest articles

U-BT Cluj-Napoca a obținut cea de-a zecea victorie consecutivă în campionat

U-BT Cluj-Napoca a obținut cea de-a zecea victorie consecutivă din acest sezon al campionatului național de baschet masculin. Astfel, U-BT a învins-o pe CSO Voluntari,...

Nelu Varga mai investește 2,5 milioane de euro în CFR Cluj

Acționarul principal al CFR Cluj, Nelu Varga, a anunțat că va investi încă 2,5 milioane de euro în echipa clujeană. Banii vor fi folosiți...

CFR Cluj va juca cu Corvinul Hunedoara în Cupa României

CFR Cluj va juca pe terenul echipei Corvinul Hunedoara în sferturile Cupei României la fotbal masculin. Echipa clujeană pornește favorită în confruntarea cu echipa...

Universitatea Cluj va juca cu Hermannstadt în sferturile Cupei României

FC Universitatea Cluj va juca împotriva echipei FC Hermannstadt Sibiu în sferturile Cupei României. Partida va avea loc într-un singur tur, care va fi...

CFR Cluj s-a calificat în sferturile Cupei României

CFR Cluj s-a calificat în sferturile Cupei României. Clujenii au remizat, cu scorul de 0-0, în ultimul meci din grupele competiției, disputat împotriva Rapid...

Newsletter

Subscribe to stay updated.

Comentarii

comentarii